Civil Információs Centrum – képzési napok 2013. II. félév

Hírek

Cégkapu szolgáltatás fontossága Egyesületek / Alapítványok részére!

Felhívás a Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának részéről Egyesületek, Alapítványok számára!

Tisztelt Civil Szervezetek!

 

Felhívás a Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának részéről Egyesületek, Alapítványok számára:

 

Tájékoztatom, hogy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9. § (1) bekezdése alapján elektronikus ügyintézésre köteles valamennyi ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezet. A gazdálkodó szervezetek körébe a polgári perrendtartásról szóló törvény alapján az egyesület és az alapítvány is beletartozik. Ennélfogva a civil szervezeteknek mindenképpen szükséges az úgynevezett Cégkapun regisztrálniuk magukat, mivel 2018. január 1-jétől kezdődően mind a kapcsolattartás, mind a hivatalos dokumentumok megküldése ezen a felületen keresztül történik.

 

Milyen célt szolgál?

2018. január 1-jétől kötelező lesz a gazdálkodó szervezetek számára az állammal való közvetlen elektronikus kapcsolattartás, valamint az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségről történő dokumentumküldés. Ennek teljesítése érdekében hozta létre a Magyar Állam az ügyfélkapu mintájára a Cégkapu szolgáltatást. Fontos tudni, hogy a gazdálkodó szervezetek csak egy Cégkapuval rendelkezhetnek.

 

Mettől, meddig lehet regisztrálni, illetve milyen szankció jár az elmulasztásáért?

A kötelezettség Cégkapu regisztrációval teljesíthető, amelynek végső határideje 2017. december 31. 2017. Ezen dátumig nem számíthat szankcióra a bejelentési kötelezettségét időben nem teljesítő gazdálkodó, azonban a türelmi idő lejárta után a mulasztó egyesületeknek, alapítványoknak hatósági ellenőrzésre és felügyeleti eljárásra is számítaniuk kell.

 

Hogyan kell regisztrálni?

A regisztrációhoz e-mail cím megadása szükséges és már meglévő Ügyfélkapus regisztráció, ezután lehet majd belépni a HTTPS://CEGKAPU.GOV.HU címre. A regisztráció során meg kell adni az elektronikus elérhetőségeket, aktív e-mail címet és telefonszámot. A megadott e-mail cím fontos, mivel ez lesz az elektronikus kapcsolattartás címe,  valamint a hivatalos dokumentumok is erre fognak érkezni.

A Cégkapu online regisztrációját csak a cégnyilvántartásban szereplő gazdálkodó szervezet esetén lehet alkalmazni. Az online-regisztráció további előfeltétele, hogy a képviseletre jogosult személy a saját nevében végezze el a regisztrációt.

Az űrlapos regisztrációt azok a nem természetes személyek vehetik igénybe, akik közhiteles nyilvántartásban nem szerepelnek, továbbá azok, akiknél a választott szervezeti forma "egyéb gazdálkodó szervezet", nem maga a képviseletre jogosult személy végzi a regisztrációt, vagy együttes képviselet esetén a regisztrációt nem csak a saját nevében szeretné elvégezni, hanem a képviseletre jogosult társa helyett is.

Az űrlaphoz csatolni kell a képviseleti jog hitelességét igazoló dokumentumot, valamint a szervezet létesítő dokumentumait.

 

Regisztráció segédlet:

http://ekozig.mo.hu/sites/default/files/Cegkapu_regisztracio_alkalmazas_felhasznaloi_leiras.pdf

 

Milyen dokumentumokra van szükség pontosan?

Csatolandó dokumentumok részletes listája:

http://ekozig.mo.hu/sites/default/files/Cegkapu_regisztracio_csatolando_dokumentumok.pdf

 

Hova fordulhatok segítségért?

Regisztráció: https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/kaulogin.html.

Segítségért ajánljuk a 1818 Kormányzati Ügyfélvonalat, vagy az E-mail cím megjelenítése e-mail címet.