A Pénzügyminisztérium negyvenmillió forinttal támogatja a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében végzett tevékenységet.  A Tudatosan a pénzügyekben címmel meghirdetett pályázatra mától várja a nonprofit szervezetek jelentkezését a pénzügyi tárca. Az érintetteknek harminc napjuk van a pályázatok elkészítésére, illetve benyújtására.
 
A Pénziránytű Alapítvány által végzett nemzetközi összehasonlítás szerint Magyarországon a lakosság, a családok pénzügyi tudása, illetve ezzel kapcsolatos magabiztossága erősen hiányos. A legkritikusabb terület a meglévő tudás gyakorlati alkalmazása. Ezen az eredményen a lehető leggyorsabban javítani kell. Tudatos pénzügyi döntésekkel ugyanis egy átlagos család alkalmanként akár több tízezer forintot is megspórolhat, illetve többlet megtakarításra tehet szert. A Pénzügyminisztérium által ma közzétett pályázat legfőbb célja épp az, hogy - a szakmailag felkészült nonprofit szervezetek munkájára is támaszkodva -  minél többen döntsenek körültekintően és tudatosan pénzügyeikben. A megfelelő szintű pénzügyi tudással és attitűddel rendelkező lakosság nemcsak a családi büdzsére hat jótékonyan, hanem jelentősen elősegítheti az ország versenyképességének a növekedését is.
 
Magyarországon számos olyan nonprofit szervezet működik, amelyek már bizonyították, hogy pénzügyi információval, tanácsadással a lakosság széles körét el tudják érni, és hitelesen végzik tevékenységüket.
 
A most kiírt pályázat biztosítja a pénzügyi tudatosság erősítését szolgáló programok támogatását, illetve segíti az informatikai alkalmazások fejlesztését, hogy a pénzügyi tudatossághoz szükséges ismeretek és készségek a virtuális térben is minél gyorsabban terjedjenek. A negyvenmillió forintos keretösszeg azt is lehetővé teszi, hogy az eddig meg nem valósított új, pénzügyi kultúrafejlesztő programok minél hamarabb elkészülhessenek.
 
A pályázat a kormany.hu oldalán az alábbi linken érhető el:
 
 
Budapest, 2018. november 20.

 

 

Pénzügyminisztérium