Tisztelt civil vezető!

  

Az 1994-ben alakult Civil Parlament 1997-ben február 1-jét jelölte meg a Civilek Napjának. Az eseményről elsőként 1998-ban emlékeztek meg.

 

Ma Magyarországon, mintegy 61 ezer civil szervezet létezik. Azt szokták mondani, hogy jól működik az a társadalom, amelyben civil szervezetek tevékenykednek. A civilek napja arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. Csak a civilek, a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét. A nap célja tehát, hogy a ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat.

 

Az állam többek között a Nemzeti Együttműködési Alap – jelenleg is elérhető – pályázatain keresztül támogatja a civil szervezetek működését, közösségi munkáját. A pénzügyi támogatás mellett segítséget jelenthet az is, hogy a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával együttműködő civil információs centrumok szolgáltatásai révén a civil szervezetek ingyenesen jutahatnak információs, tanácsadási és képzési szolgáltatásokhoz. Így a szervezetek könnyebben tudnak eleget tenni a jogi, számviteli, adminisztrációs kötelezettségeiknek, illetve forrásokat, partnereket találhatnak a kezdeményezéseikhez.

 

A Cetera Egyesület, a Békés Megyei Civil Információs Centrum cím birtokosa, a 2019. február 01., „Civilek Napja” alkalmából szervezett programjai során fiatalok elérése kap külön hangsúlyt. Hiszen a mostani fiatalok az életpályájuk későbbi szakaszában lehetnek utódai a mai civil szervezeti munkatársaknak és vezetőknek.

 

A Békés Megyei Civil Információs Centrum „Civilek Napi” programjai:

 

  • Meghosszabbított nyilvántartással (08 - 18.-ig) várjuk a civil szervezeteket, ismerkedésre, kérdéseik megválaszolására.
  • 10 órától „Az év fiatal civil vezetője”

címmel versenyt hirdettünk a Békés megyei középiskolások számára.

 

A versenyen három fős csapatok indulhatnak. A versenyre első része egy pályázat. Melyben a diákok leírják civil kezdeményezésük nevét és működési formáját (egyesület, alapítvány), ami attól is függ, hogy saját tagjainak érdekében tevékenykedő, sok tagot számláló (sport, turisztikai,…), esetleg konkrét vagy eszmei cél érdekében (környezetvédelem, szép település) működő civil szervezetben látják pályázati elképzelésüket az indulók. A pályázatban a résztvevő diák csapatnak ki kell fejtenie azon célt, vagy célokat, amelyet e gondolati civil szervezettel el kívánnak érni.

 

A pályázatok közül a legjobbakat, a zsűrinek legjobban tetszőket, meghívjuk játékunk döntőjébe.

Melynek ideje: 2019.február 01.-én, 10 óra

Helye: Békéscsaba, Munkácsy u. 15-17.

 

A döntőben a versengő csapatoknak pályázati céljaikhoz forrást kell szerezniük, a következőképpen:

Minden csapat 10 percben bemutatja a pályázatukban leírt civil szervezetet és annak célját úgy, hogy ezzel a többi csapat és a zsűri érdeklődését fölkeltse. Minden csapat, és a zsűri minden tagja azonos mennyiségű „petákot” kap. Az előadásokat követően a csapatok és a zsűri a többi csapat között szétosztja a „petákjait”, és a legtöbb "petákot" gyűjtő három csapat nyer. A győztesek jutalma oklevél és torta.

 

  • 12 órától

A Csaba Centerben ajándéktárgyakkal és szórólapokkal várjuk az érdeklődőket, figyelemfelkeltő akcióként a civil szervezetek iránti bizalom erősítése, valamint az egyesületek, alapítványok, szövetségek által az emberek közösségek érdekében végzett munka iránti elismerés jegyében.

 

 

 

Tisztelt civil vezető!

 

A Cetera Egyesület , Önt és munkatársait 2019. február 01.-i „Civilek Napi” programjaira ez úton tisztelettel, és szeretettel meghívja.