Hírek

Élményterápia a Mol támogatásával

2016-ban is MOL Gyermekgyógyító Program címmel hirdeti meg pályázatát az Új Európa Alapítvány, mellyel krónikus betegséggel, fogyatékkal élő vagy lelkileg veszélyeztetett gyerekeknek, fiataloknak kíván segíteni. Pályázni olyan nonprofit szervezetek tudnak június 30-ig, akik a gyerekek számára élmény- vagy művészetterápiás programokat valósítanak meg.

Az élményterápiás programok célja a tartós kórházi kezelésben résztvevő gyerekek segítése, testi-lelki megpróbáltatásaik enyhítése. A pályázó szervezetek olyan terápiához nyerhetnek támogatást, amivel javítják a gyermekek hangulatát, a gyógyító folyamatokban való együttműködésüket, valamint erősítik önbizalmukat, gyógyulásba vetett hitüket. Ide tartoznak például az állat-asszisztált terápiák, a kutyás vagy lovas programok. A fogyatékkal élők esetében az élményterápiák a fejlesztés újszerű módszerét nyújthatják.

Művészetterápia kategóriában bármely művészeti ággal lehet pályázni, amennyiben az alkalmazott módszerek és eszközök bizonyítottan terápiás, gyógyító hatással bírnak a betegek és fogyatékkal élők esetében: képzőművészet, fotózás, zene, dráma és táncfoglalkozások, meseterápia.

Az értékelés kiemelt szempontja a pályázati célkitűzések realitása, vagyis az, hogy milyen hatás várható a beteg gyerekeknél, fiataloknál. Olyan programok esetében, ahol megszerezhető Magyarországon a terápiás szakképzettség (pl. lovasterapeuta, művészet- vagy zeneterapeuta) csak olyan programmal érdemes pályázni, ahol a megfelelő végzettségű szakemberek közreműködnek.

A tervezett programmal kapcsolatban felmerülő valamennyi költségre igényelhető támogatás: terapeuták bérköltsége, terápiás eszközök költségei, dologi költségek stb.  

A pályázatról szeptember közepén születik döntés, a programokat 2016. október 1. – 2017. július 31. között lehet megvalósítani, amelyek évközi rendszeres terápiás foglalkozások vagy jövő évi nyári táborok lehetnek.

A pályázaton való részvételhez előzetes regisztráció szükséges (június 25-én éjfélig lehetséges), ezt követően lehet online benyújtani a pályázati anyagot június 30-án éjfélig. Csak olyan szervezet pályázhat, amely legalább két éve foglalkozik a pályázathoz hasonló terápiás programok megvalósításával.

A MOL Gyermekgyógyító Program 11 éve segíti a gyermekegészségügyben tevékenykedő szervezeteket, eddig több mint 365 projektnek biztosított támogatást.

Pályázati információk és online pályázatbenyújtás az alábbi linken:

https://www.mol.hu/hu/molrol/tarsadalmi-szerepvallalas/palyazatok#mol-gyermekgyogyito-program