Ősszel is folytatódnak a Nyitott Bíróság Országos Program rendezvényei. Gyűjtésünkben a közeljövőben tartandó programokba szeretnénk egy kis betekintést adni.
  
Nyíregyházi Törvényszék
 
A Nyíregyházi Törvényszéken szeptemberben és októberében is látogatható az - állandó - Sajtófotó kiállítás, valamint a Kisvárdai Járásbíróságon októberben Mátyás királyhoz kapcsolódó témában Sziefried Zoltán grafikusművész műveit állítják ki. A Nyíregyházi Törvényszék emellett tárgyalás – és börtönlátogatást is szervez középiskolás diákoknak.
Fővárosi Ítélőtábla
 
A Fővárosi Ítélőtábla 2018 szeptemberében és októberében az utánpótlásra fókuszál és nem nyilvános rendezvényként perszimulációkat tartanak majd az Eötvös Lorand Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem joghallgatói részére.
  
Miskolci Törvényszék
 
Miként arról már a nyári programok kapcsán is beszámoltunk a „Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia-körút 2018-2019” program részeként látogatható az Edelényi Kastélyszigeten a Bíróságtörténeti Kiállítás. A Miskolci Törvényszék kifejezetten a diákok részére szervez tárlatvezetést a bíróságtörténeti emlékek megtekintése céljából, melyre figyelemmel a szervezők további két héttel, egészen 2018. szeptember 15- éig meghosszabbították a tárlat nyitva tartásá.
  
Fővárosi Törvényszék
 
A Fővárosi Törvényszék idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű országos programsorozathoz. Szeptember 15-én nyolc csoportnak lesz lehetősége megtekinteni a Törvényszék esküdtszéki termét, könyvtárát, valamint a 2. emeleten berendezett időszaki tárlatát. Az első csoport 10, az utolsó pedig 18 órakor indul a Markó utcai központi épületben.
 
A sétákat felkészült fogalmazók vezetik, akik megismertetik az érdeklődőket a műemléki épület történetével és válaszolnak az épülettel, illetve az igazságszolgáltatással kapcsolatban felmerülő kérdésekre.
 
Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 
 
Idén 2018. szeptember 14. és 16. között tartják a XXVII. Wekerle Napok elnevezésű rendezvényt Kispesten, amelyen a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság munkatársai 2018. szeptember 15-én és 16-án a BRFK XIX. Kerületi Rendőrkapitánysággal közösen két, egymás mellett lévő sátorban várják a látogatókat. A rendezvény szervezője a Wekerlei Társaskör Egyesület. A rendezvényen a bíróság és a rendőrség mellett - többek között – helyi kézművesekkel lehet találkozni, valamint fellépnek sportegyesületek tagjai, kórusok, zenészek és táncegyüttesek. A rendezvény egyik kiemelt programja a Családi Nap, amely ezúttal vasárnap, szeptember 16-án valósul meg. E programon a gyermekek akadályversenyen mérhetik össze tudásukat, melynek egyik állomása a bírósági sátor lesz.
 
 
Kecskeméti Járásbíróság
 
A Kecskeméti Járásbíróság 2018 novemberében a gyermekek biztonságának elősegítése érdekében Általános Közlekedésbiztonsági előadást szervez a Kecskeméti Rendőrkapitányság közreműködésével 3 középiskolai osztály számára. 
Forrás: birosag.hu