„Új kihívások a civil szervezeti tevékenységben, perspektívák és lehetőségek” címmel várták a ferencvárosi Groupama Arénába a Civil Központok országos hálózatának fennállásának 10. évfordulója alkalmából megrendezett eseményre február 4-én a civil szervezetek képviselőit. A programra az ország minden megyéjéből mintegy 600-an érkeztek.

 

A Bács-Kiskun megyei egyesületeket mintegy 30 fős csapat képviselte, akik a Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetőjének, Molnár Elvirának a koordinálásával vettek részt a rendezvényen. Az eseményen a házigazda szerepét betöltő Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója Orosz Pál köszöntöttek a megjelenteket, majd az Értékteremtő Közösségekért Díjak ünnepélyes átadása következett. A nyilvános felhívásra 41 civil szervezet és 34 természetes személy érvényes előterjesztése érkezett 17 megyéből és a fővárosból, valamint a határon túlról Erdélyből, Vajdaságból és Csehországból. Az idei évben a díjakat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kontha Benőné Molnár Piroskának, a Református Dunamenti Kistérségi Diakónia elnökének, a Majosházai Hospice Ház alapítójának és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesületnek adta át – utóbbi egyesület díját Fülöp István Sándor elnök vette át.

 

Kiemelte Gulyás Gergely, hogy a civil szervezetek állami támogatása 2010-ben még 144 milliárd forint volt, 2020-ban pedig már 393 milliárd forint és a civil szervezetek összbevétele is emelkedett, 420 milliárdról 896 milliárd forintra. Megemlítette, hogy a 2020-as évben 60 673 alapítvány, illetve társas nonprofit szervezet, egyesület működött és a klasszikus civil szervezetek száma is több mint 53 ezerre tehető. Ezt követően Reviczky Gábor színművész szívhez szóló rövid előadása hangzott el, majd Dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, mint az országos civil véradás fővédnökének köszöntőjét hallhatták a jelenlévők. Igen érdekes és sok információt tartalmazott az a kerekasztal beszélgetés, ami az elmúlt 10 év civil területet érintő fejlesztéseiről és eredményeiről próbált átfogó képet adni: közreműkött Lovass Tibor – moderátor -, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Bogya Anna, Románia Miniszterelnök-helyettesi Kabinetének államtitkára, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Botos Gyöngyvér, a Miniszterelnökség települési fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

 

Délután a „Miért érdemes civil szervezetben tevékenykedni, önkénteskedni?” címmel hallhattak a jelenlévők szakmai előadásokat és több civil szervezet is bemutatkozott.

A Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetője Molnár Elvira elmondta, hogy a program megrendezését a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Főosztálya vállalta magára és segítségükre voltak a Pest megyei és a budapesti civil központok, amelyek az országos hálózat tagjai. A konferencia egyrészt azért került megrendezésre, mert február 1-jén ünneplik a „civilek napját”, illetve idén 10 éves az országos civil központ hálózat. Korábban 2012-ben jöttek létre a Civil Információs Centrumok, majd 2020-tól már Civil Közösségi Szolgáltató Központ néven segítik az egyesületek munkáját. A szervezők részéről az volt a kérés, hogy az adott megyéből olyan egyesületek, civil szervezetek képviselői jöjjenek el a rendezvényre, akik sokat tesznek a közösségekért és a civil központokkal is aktívan együtt dolgoznak. Ennek megfelelően kezdték el Bács-Kiskun megyében a szervezést és néhány óra alatt betelt a keretlétszám, így jöttek Kiskőrösről, Mélykútról, Kecskemét és környékéről is. Ezen a napon az egyesületek vezetői és a civil központok tapasztalatokat cserélhettek, amiből olyan gondolatokat tudtak hazavinni, amelyet a mindennapjaik során hasznosítani tudnak. Talán a leghasznosabb információkat az önkéntesség témakörében kaphatták, amiben a szervezetek olyan tanácsokkal gazdagodhattak, amelyek tudnak alkalmazni a középiskolásokkal, fiatalokkal való együtt dolgozás terén, akik a jövő alapjait adhatják. Az eseményen emléklapok átadására is sor került, melyet Bács-Kiskun megyéből a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület nevében Szedmák Tamás alelnök vehetett át az elmúlt 10 évben végzett munka elismeréséül.

 

Forrás:https://vira.hu/