Igazi közönségsiker volt a hagyományteremtő céllal létrehozott Citera Ünnep Kecskemét főterén

 

Május 7-én, szombaton Kecskemét Főterén Citera Ünnepet szervezett a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál keretében az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület. A hagyományteremtő céllal létrehozott rendezvény célja a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett egyedi hangszer, a citera szélesebb körben történő megismertetése, sokoldalúságának bemutatása volt. Az esemény fővédnöke V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos volt. A program az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

Az eseményen résztvevő citerásokat és a közönséget a fővédnök V. Németh Zsolt miniszteri biztos köszöntötte, majd citerajátékával megnyitotta a Térségi hagyományőrző citeraegyüttesek bemutatkozó előadását. A több mint kétórás előadásban fellépett a kunbaracsi Naprózsa Citerazenekar, a kecskeméti Mátyás Király Citerazenekar és Tökmag csoportja, az akasztói Vízkereszt Citerazenekar, a bócsai Boróka Citerazenekar, a bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és a nyárlőrinci Pöszméte Citerazenekar. A fináléban a Tisza ’83 Citerazenekar V. Németh Zsolttal kiegészülve játszott.

13 órától a nap kiegészítő eseményeként a II. Térségi Mesekuckóban a tiszakécskei Varga Csanád, Kőműves Csenge, Kőműves József és a lajosmizsei Kaszás Noel lépett színpadra tréfás és tanulságos mesékkel. A Kunság Táncegyüttes tájegységi táncok bemutatásával színesítette a programot. Ezt követően kalocsai és matyó viseletbemutatóban gyönyörködhettek a nézők, majd a tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület műsorát láthatták. A Kecskemét City Balett – Piros Aranyak és Erős Pisták előadása igazi táncművészeti csemegének számított és nagy sikert aratott.

Amíg az utánpótlás korú citerások a színpadi produkciókat tekintették meg, addig a csoportvezetők és az esti gála résztvevői konferencián vettek részt a Hírös Agórában meghívott előadók vezetésével, melynek témája a citerás társadalom megújulása, összefogás a hagyományok megtartása érdekében, a citera sokoldalúságának bemutatása volt. A résztvevők legnagyobb örömére elindult egy párbeszéd annak érdekében, hogy a citera soha ne merülhessen feledésbe, fejlődése biztosított legyen és Kecskemét egy új állomása lehessen a citera muzsika népszerűsítésének, ahol a szárnyaikat próbálgató és virtuóz együttesek egyaránt bemutatkozhatnak évről-évre.

A nap zárásaként hat országos hírű citerazenekart hívott meg az Egyesület, akik Gálaműsor keretében a népi hangszer segítségével kalauzolták a nézőket a népzene, a klasszikus zene és a könnyűzene világába. A Gálaműsor iránymutatást nyújtott a fiatalabb generáció szakmai fejlődéséhez, példát mutatva számukra. Színpadra lépett a pécsi Igricze Citerazenekar, a Mezőkeresztesi Citerazenekar, a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar, a kecskeméti Vadhajtás Citerazenekar, a mezőtúri Szivárvány Citerazenekar és a kecskeméti Tisza ’83 Citerazenekar.

A kiegészítő programok között a körösladányi Komróczki Gyula hangszerkészítő standján bemutatta az érdeklődőknek a citerakészítés fázisait, a citerások részére oktatta a citerahúrozást a gyakorlatban és citeravásárral is várta az érdeklődő közönséget.

A Citera Ünnephez szorosan kapcsolódott a kiállító standok között Tiszaalpár kiemelt zenetörténeti különlegességeket bemutató tárlata. A tekerőlant és citerakészítés folyamatának bemutatását láthatták a hagyományőrző jurtában.  Többek között a világhírű Bársony Mihály népművész, citera – és tekerőlant készítő mester tevékenységének megismertetésével készült a település. A lakiteleki stand is csatlakozott a Citera Ünnephez Bódor Sándor citerakészítő munkásságának bemutatásával.

A hazai citerás kultúrát felvonultató, egész napos program igazi kuriózum volt a kecskeméti közönség számára, összesen 137 zenész lépett színpadra a nap folyamán. A program célja a citerás társadalom újbóli összefogása, közösségi élmény teremtése és a hangszer népszerűsítése volt, megőrizve ezzel a magyarság ezen értékes zenei hagyományát.