ALACOOLJ! Rendhagyó osztályfőnöki óra középiskolásokkal


Civil osztályfőnöki óra középiskolásokkal 2023. június 12., hétfő


A Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Központ munkatársai szeretnék a középiskolás korosztály érdeklődését felkelteni a civil szféra iránt, bemutatni nekik a civil szervezetek sokszínűségét, valamint kapcsolódási pontokat teremteni a civil szervezetek és a középiskolások között (iskolai közösségi szolgálat, önkéntesség lehetősége, iskola alapítvány, sport és szabadidő egyesületek, karitatív szervezetek stb.). Mindezt olyan hangulatban és tartalommal, amely a fiatalokhoz közel áll: interaktív módon, érdekességek felvonultatásával, játékos formában.

🐅🐈🐎 Állatvédelemmel foglalkozó, illetve a bukások 😢🎓 miatti iskolai lemorzsolódás megakadályozására alkalmas civil szervezetet „hoztak létre” a makói Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 9. a osztályosai, akik érdeklődéssel vettek részt a civil ismereteket nyújtó, rendhagyó osztályfőnöki óránkon.

🏖 A tanév utolsó hetében megtartott foglalkozáson munkatársunk, Varga Márta egy Kahoot kvízzel melegítette be a fiatalokat📲💻, amely játékosan mérte fel tudásukat a civilek világából, majd a Csatlakozz bátran egy civil szervezethez! 🤝című kisfilmmel igyekezett bemutatni a szféra sokszínűségét, társadalmi hasznát.

👉 A foglalkozást Vajda Árpád ifjúsági szakértő folytatta előbb a szegedi Alternatíva Egyesület munkájának ismertetésével, amely kifejezetten a fiataloknak nyújt közösségi és egyéni lehetőségeiket a fejlődésre, 💹🎮🎤🎬 kapcsolatépítésre. Ezt követte a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központ ifjúsági projektje keretében kifejlesztett társasjáték, az Alacoolj! ✅

Ennek során a diákok kisebb csoportokat alkotva előbb saját erősségeiket💪✍️, társadalmi problémák iránti érdeklődésüket❓ fogalmazták meg, majd kiválasztottak egy általuk közösen fontosnak tartott ügyet.
Ehhez használhatták a játék motivációs kártyáit, de saját maguk is rámutathattak szerintük kezelendő problémára, és ennek apropóján alkothatták meg civil szervezetüket.

Az állatvédelem ügye két csoportot késztetett civil szervezet alakulására, egyik csapat pedig - előbb viccesen, majd komolyan átgondolva a helyzet kulcskérdéseit - a bukott diákok felzárkózását segítő szervezetté „Alacoolj” – t, ezzel is igazolva a játék hasznosságát. 👍

A csoportok vezetői ügyesen mutatták be képzeletbeli, saját egyesületük célját, tevékenységét, és eredményesen toboroztak önkénteseket is az osztály tagjaiból a terveik megvalósítására, mert minden diák szívesen csatlakozott egy, a társak által „alapított” szervezet munkájához. 🙏

A fiatalok aktívan vettek részt a foglalkozáson, köszönjük az iskola igazgatójának, Kovács Tibornak és az osztályfőnöknek, Pajerich Mónikának a bizalmat és a precíz előkészítést, amellyel hozzájárultak ehhez.



✅ A foglalkozásokat ősszel folytatjuk!