Az UNESCO pályázatot hirdet

a „Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj – Fiatal kutatók kapacitásának és hozzájárulásának megerősítése a Selyemutakhoz” címmel, mellyel a fiatal kutatókat kívánják ösztönözni a Selyemutak közös örökségének további tanulmányozására. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság honlapján is közzétette pályázati felhívását (Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj | Magyar UNESCO Bizottság).

 

A kutatási területek széles köre támogatható, beleértve a multidiszciplináris és többdimenziós javaslatokat, amelyek nem korlátozódnak egy adott régióra vagy kronológiára. A javasolt kutatás kiterjedhet a Selyemutak közös örökségéhez kapcsolódó számos téma bármelyikére (pl. tudomány és technológia, vallás és spiritualitás, nyelv és irodalom, művészetek és zene, hagyományos sportok és játékok, gazdaság és kereskedelem, stb.).

A felhívásra minden országból pályázhatnak posztgraduális kutatók, akik a jelentkezés időpontjában 35 évesek, vagy annál fiatalabbak.

 

Fontos, hogy a pályázatok a kulturális kölcsönhatások eredményeinek kutatását taglalják a konkrét eredmények bemutatásával, melyek a Selyemutak menti két vagy több kultúrát egyaránt érintenek. A beadott munka interdiszciplináris, több tudományágat átívelő megközelítésű legyen, és ahol lehetséges, dinamikus és elbeszélés-szerű elképzeléseket tartalmazzon a Selyemutak menti területek változásáról és átalakulásáról, az átmeneti társadalmakban betöltött jelentéséről és értékéről.

 

A pályázat benyújtásához a hivatalosan közzétett nyomtatványt kell használni (https://en.unesco.org/silkroad/youthgrant), mely alapján 12 nyertes kutatási projektet választanak ki, projektenként 10.000 dollár értékű (kb. 3,3 millió Ft) ösztöndíjjal.

 

Pályázat benyújtásának határideje: 2022. május 31.

Pályázati útmutató: https://en.unesco.org/silkroad/youthgrant-applicant-guidelines

Részletes tájékoztató: https://en.unesco.org/silkroad/youthgrant