Beindul a helyi szervezeteket támogató civil alap

 

Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos 2020. január 5-i, budapesti sajtótájékoztatóján a kormány fontos döntésének nevezte, hogy elindítják a falusi civil alapot.

A Magyar Falu Program a kevesebb, mint 5000 lakosú településeken működő, ott székhellyel, telephellyel rendelkező civil szervezeteknek nyújthat támogató segítséget.

 

A civil szervezetek két tevékenységi körre pályázhatnak majd,

rendezvények és programok megvalósítására,

illetve eszközbeszerzésre, vagy esetleg ingatlanfejlesztésre, ingatlanvásárlásra is.


A helyi szervezetek kulcsszerepben vannak egy-egy településen

 

Hangsúlyozta: a civil szervezetek döntő szerepet játszanak abban, hogy egy helyi közösség élettel teli legyen.

A helyi önkormányzatok, a képviselő-testületek és a polgármesterek mellett a civil szervezetek a helyi közösségek motorjai.

Példaként említette az önkéntes tűzoltó-egyesületeket, a sportegyesületeket, az ifjúsági klubokat, a nyugdíjasklubokat és a polgárőr-, valamint a lokálpatrióta szervezeteket.

Ezek a szervezetek azon túl, hogy valamilyen speciális tevékenységet végeznek, szinte kivétel nélkül a helyi közösség fenntartásáért és életminőségének javításáért is tesznek, ezért kívánnak segítséget nyújtani nekik - mondta a kormánybiztos.

Hozzátette, Magyarország kormánya eltökélt annak a célnak az elérésében, hogy megállítsa a magyarországi kistelepülések népességcsökkenését.

Ehhez javítani akarják a falvakban élők életminőségét.