Csongrád-Csanád megyejáró esemény: SZEGED


A Tisza-parti Civil Közösségekért Egyesület, mint a Csongrád-Csanád megyei Civil Közösségi Központ címbirtokos szervezete kerekasztal találkozókat szervezett 2022. 05. 04-05. 05. napokon. A Csongrád-Csanád megyejáró esemény, két nap alatt 4 városban került megrendezésre, elsőként Szegeden ezt követően Makón, Hódmezővásárhelyen és végül Szentesen.

SZEGED
A szegeden Civil kerekasztal beszélgetésen Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei Önkormányzat Közgyűlés Elnöke mondott köszöntőt. Elsőként Szalay - Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy NEA, a FCA és a VCA pályázatainak megnyerhető összege 4-szerese lett, az előző évekhez képest.

Reményét fejezte ki, hogy a jövőben, amennyiben lehetséges, a VCA pályázati összegeit „lakosság arányosan” tudják majd emelni. Véleménye szerint FCA és VCA pályázatai többek között, azért tartanak nagy érdeklődésre számot, mert azokban személygépjármű és ingatlan megvásárlásra is lehet pályázni. Elmondta, hogy októberben újra indulnak pályázatok a civil szervezetek számára.

Beszélt a 2021-ben megjelent bővített kiadású Civil kézikönyvről, amely nagyban segíti a civil szervezetek munkáját. Örömmel mondta el, hogy az országban már két egyetemen is oktatnak Civilisztika tantárgyat, Miskolcon és Gödöllőn. Megemlítette még a Civil Véradás, a Megyejárások eseményeit, a Civil vezetői workshopot, az idén újrainduló SZJA 1 % gyűjtőkampányt, az I. Országos Civil Konferenciát és az „Együtt.Újra” – vándor fotókiállítást is.

A meghívott civil szervezeti képviselők bemutatkozása következett. A civil szervezeti képviselők elmondták kéréseiket, ötleteiket.
A NIR felhasználói felületről megoszlottak a vélemények volt, aki dicsérte és voltak, akik kérték, hogy legyen némi változtatás. Például a dokumentumok feltöltése után legyen valami azonnali visszajelzés a felületen. Vagy visszakereshetőbbek legyenek a feltöltött dokumentumok.
Többen megemlítették a Pandémia okozta negatív hatásokat, amik nagyban befolyásolták munkájukat. Az egyik civil szervezeti képviselő véleménye szerint, az Adventi Civil Börze és az SZJA 1 %-os gyűjtőkampány ötlete nagyon hasznos volt, éppen a megfelelő időben jelent meg, a járvány hatásait tompította.

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya főosztályvezető elmondta, hogy a Megyejárások lényege az, hogy megismerjék a civil szervezetek véleményét, kéréseit. Rávilágított arra, hogy a párbeszéd lehet az, ami eredményessé teszi és előre viszi a Főosztály és a civilek közti kapcsolatot, a sikeres közös munkát.
Tőle tudtuk meg, hogy a NEA pályázatoknál megjelenő 150.000 eFt összegű nyeremény is civil szervezetek kérésére került bevezetésre, valamint azt is, hogy a pályázati „Várólista”pedig hasonló okból került kivezetésre.

További részletek: