A civilek napját Makón ünnepeltük

 

Február 1-e a civilek napja. Ez a nap 1997 óta minden évben arra hívja fel a figyelmet, hogy a civilek nélkül egyetlen állam vagy társadalom sem működhet szolidárisan.

 

Az alapítványok, egyesületek munkájának célja a közösségek szolgálata, tevékenységükkel mindenki találkozhat. Bár ennek haszna naponta érzékelhető, ám mégsem mindig nyilvánvaló, hogy kik állnak a városi ünnepek, jótékonysági kezdeményezések, sportolási, kulturális, szabadidős lehetőségek vagy a speciális szociális szolgáltatások mögött.

Azért is fontos, hogy a civil szféra által végzett munkára nagyobb figyelem irányuljon, mert rámutatnak, mennyi mindent lehet megvalósítani anyagi ráfordítás nélkül is, pusztán az összefogás és a kitartás erejével.

 

Mai sajtóeseményünk is ezt a célt szolgálta. Makói civil szervezeteket hívtunk meg a Hagymatikum fürdő épületébe, hogy buzdítsuk őket - és a nyilvánosságon keresztül mindenki mást is -, a Civil Központok Országos Hálózata által meghirdetett civil véradásra. A kezdeményezéshez a Szolgáltató Központunk is csatlakozik. Az idei első Civil véradó hét február 20. és 24. között zajlik, vármegyénkben Makó, Deszk és Szeged a három kiválasztott helyszín, ahol ilyen véradás lesz.  

A Civil Véradás főtámogatója, a Mátrix Közhasznú Alapítvány * www.matrixalapitvany.hu * www.centerke.hu * www.mesedoktor.hu * www.bohocdoktor.com * által működtetett Szeretetcsoki programnak köszönhetően ajándék csoki csomagot kap minden civil véradó.

 

– Éves szinten két alkalommal rendezünk civil véradást 2018 óta, ezzel is segítve az egészségügy munkáját, egyúttal összekötve az önkéntes véradást a civil mozgalommal, azok résztvevőivel – mondta el az ajándékjegyek átadása előtti sajtótájékoztatón Molnár Elvira, a Tisza-parti Civil Közösségekért Egyesület elnöke. Mint elhangzott, idén is lesznek civil véradási alkalmak: február 20-án Makón, 22-én Deszken, 23-án pedig Szegeden. 

Molnár Elvira, a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Központ címbirtokos szervezet,
a Tisza-parti Civil Közösségekért Egyesület elnöke

Az elnök köszönetet mondott a civil szervezeteknek felelősségteljes munkájukért, és biztosította őket arról, hogy a Vármegyei Civil Központra midig számíthatnak. A szegedi irodában dolgozó munkatársak évente több mint ötszáz órában nyújtanak ingyenes jogi, pénzügyi, adományozási és pályázati tanácsadást, és képzések szervezésével segítik a civil szervezeteket. Elmondta: Makón összesen 128, a járásban 234 civil szervezet van bejegyezve, velük a személyes találkozásokon kívül online is tartják a kapcsolatot.

 

 

Makó Város Polgármestere, Farkas Éva Erzsébet

Makó Város Polgármestere, Farkas Éva Erzsébet itt jelentette be az örömteli hírt, hogy Makó Város Önkormányzata sok éves hagyományt folytatva idén is támogatja a véradást, és tízezer fürdőbelépőt adományoz a véradóknak a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetén keresztül.

 

 

 

Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei szervezetének igazgatója

Sasvári Krisztina, a szervezet vezetője az átadás után köszönetet mondott a nagylelkű felajánlásért és kiemelte: bár sokan segítik munkájukat, ilyen mértékű támogatást ritkán kapnak. A véradóknak így olyan ajándékot tudnak adni, amely segíti kikapcsolódásukat és feltöltődésüket.

 

Makói civil szervezetek képviselői

További megjelenések:

https://promenad24.hu/2023/02/01/10-ezer-hagymatikum-belepot-kapott-a-voroskereszt/ 

https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2023/02/tizezer-makoi-furdojegy-a-voroskeresztnek-fotok