FÓKUSZBAN: A KULTURÁLIS CIVIL-NONPROFIT SZERVEZETEK, ÉS A KÖNYVTÁRI ÖNKÉNTESSÉG

 

Megjelent az Önkéntes Szemle 2023. évi 3. száma, amelynek központi témája a kulturális civil-nonprofit szervezetek helyzete és az e szervezetek körében zajló önkéntesség, valamint a könyvtári önkéntesség.

Ajánljuk a folyóirat új számából azt a hiánypótló tanulmányt, amely kulturális civil-nonprofit szervezetek jellemzőit tekinti át a szakirodalmak és statisztikák alapján, különös tekintettel a COVID-járvány alszektorra gyakorolt hatására. Két esettanulmány - az önkéntes-szervezés terén - az olyan kisebb, vidéki, kulturális civil-nonprofit szervezetek számára adhat példát, amelyek valamilyen helyi, kulturális, közösségi igényre akarnak választ adni. A folyóirat részletes esettanulmányt közöl a Művészetek Völgye Fesztivál önkéntes-gyakorlatáról is. A könyvtári önkéntesség a kulturális intézményekhez kötődő önkéntesség egyik kiaknázatlan területe, hiszen Magyarországon csak a könyvtárak 36 százaléka foglalkoztat önkénteseket. Ezért figyelemre méltó az a tanulmány, amely a könyvtári önkéntességet nemzetközi szinten tekinti át, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tapasztalatait mutatja be.

A Civil Közösségi Szolgáltató Központok hálózata is kiemelt feladatának tekinti az önkéntességgel kapcsolatos képzések, rendezvények szervezését, a civil szervezeteknél végzett önkéntes segítő munka, közérdekű önkéntes tevékenység népszerűsítését a középiskolás korosztálytól kezdve az egyetemi hallgatókon át a klasszikus civil szervezetek, alapítványok, egyesületek köréig.
Kérjük, hogy a téma iránt érdeklődők friss információkért keressék a civil központ munkatársait!


Csongrád-Csanád vármegyében elérhetőségeink:

A Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársai: 

Pusztayné Tóth Gabriella        20/285-9355

Irodavezető                                

 

Varga Márta                              20/403-0717

Társadalmi kapcsolatokért felelős csoportvezető

Keressenek minket bizalommal!

Iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy mindig tájékozott maradjon!
Ezt a linkre kattintva teheti meg, illetve a bármelyik linkre kattintva azonnal az oldalainkra juthat.

Weboldal

Facebook oldal

Youtube oldal

TikTok oldalunk

Instagram oldalunk

civilcsongrad@gmail.com

Köszönjük!