IKSZ Workshoppal ünnepeltük a Civilek napját!

A vártnál is nagyobb érdeklődéssel zajlott a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék által közösen szervezett ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT WORKSHOP.

A szakmai fórummal közös fejlesztőmunkára invitáltuk a pedagógusokat és a civil szakembereket, amely kölcsönös előnyökkel járhat az öntevékeny társadalmi csoportok és az iskolai közösségi szolgálat szervezői számára egyaránt.

A workshop célja azt volt, hogy egy képzésfejlesztést előkészítő találkozó során konzultáció jöjjön létre a résztvevők:

✅ az iskolai közösségi szolgálat megvalósításáért felelős tanárok
✅ a diákönkormányzatok működéséért felelős tanárok,
✅ diákönkormányzati vezetők,
✅ civil szervezeti szakemberek, és az
✅ SZTE JGYPK társadalomkutatói, mint fejlesztők között, annak érdekében, hogy megismerjék az iskolai közösségi szolgálat szervezése kapcsán összegyűjtött iskolai és civil szervezeti tapasztalatokat és felmérjék az együttműködés erősítésére vonatkozó igényt.

Az érdeklődők nagy száma azt bizonyítja, hogy ennek az együttműködésnek a lehetősége érdekli az érintetteket. Az SZTE pedagógusképző karának Tankönyvmúzeuma zsúfolásig telt pedagógusokkal és civil szervezeti vezetőkkel, akik örömmel vettek részt a tanszék és a civil központ által kezdeményezett párbeszédben.

A workshop résztvevőit Dr. habil. Jancsák Csaba tanszékvezető egyetemi docens köszöntötte, majd egy Gesztes Olympia által instruált rövid tréningyakorlat után Kiss Mária Rita, a tanszék tanára moderálta a fókuszcsoportos beszélgetést, melynek során szó esett az iskolai szükségletek, módszerek feltérképezéséről,
a civil gyakorlatokról. A beszélgetés során mindannyian
készséggel fogalmazták meg tapasztalataikat és ajánlásaikat,
sőt, még jó gyakorlatokat is megosztottak egymással.

Varga Márta, a civil központok által használt eszközt és gyakorlatot, az ALACOOLJ! társasjátékot mutatta be és a hozzá kapcsolódó foglalkozásról tett említést, amellyel a Civil központ igyekszik megszólítani a fiatalokat az önkéntesség ügyének.
Köszönjük Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, a Talentum Alapítvány ügyvezetője előadását, amelyben megvilágította az önkéntesség és az Iskolai közösségi szolgálat hasonlóságait és különbözőségeit, valamint Antal Éva Esőnek, hogy az önkéntességről a kutatások tükrében szólt.

Tartalmas, az IKSZ szervezésével együtt járó problémákat és az előnyöket egyaránt feltérképező délutánt töltöttünk együtt lelkes pedagógusokkal és civilekkel, akik folytatni szeretnék a közös munkát.