Az 1998-ban először megünnepelt Civilek napja (február 01.) alkalmából 2020. február 03. napján „Kapcsolatot teremtünk” címmel tartott kerekasztal beszélgetést a Csongrád megyei Civil Információs Centrum, Szegeden a Klauzál tér 7. szám alatti irodájában.

A rendezvényt Molnár Elvira a Tisza-parti Civil Közösségekért Egyesület elnöke nyitotta meg. Megemlítette, hogy a Csongrád megyei Civil Információs Centrum működtetésének jogát a Tisza-parti Civil Közösségekért Egyesület nyerte el a 2020-2022. időszakra.

Kihangsúlyozta a CIC egyik újonnan induló programját, „amely a megyei civil szervezetek munkáját fogja bemutatni egy-egy sajtóreggeli keretében. Ez egy ingyenes média megjelenést biztosít a civil szervezetek munkájának és magának a szervezetnek a népszerűsítésére. Ez a program remélhetőleg nagyban elősegíti majd, a szektor fejlődését. A 2020-2022 ciklusban nagyobb hangsúlyt fektetünk az adományozással, önkéntességgel kapcsolatos tanácsadásra. Tapasztalataink szerint Csongrád megyében nagyon alacsony azoknak a szervezeteknek a száma, akik „kihasználják” ezeket az adott lehetőségeket.

Fontos feladat egy civil segítő hálózat kiépítése erősítése. A szervezetek munkáját előre egyeztetett időpontban, a kitelepülések alkalmával egy (mobil irodával: laptop, hordozható nyomtató) ügyintéző kolléga fogja tanácsokkal segíteni.

Minden járási székhelyre évente három alkalommal szeretnénk eljutni képzéseket tartani. Előzetesen felmért igények alapján, amit a nyílt napok alkalmával igyekszünk majd megtudni. Szegeden szeretnénk egy számítógép kezelési és informatikai képzést indítani. A Szegedi Tudomány Egyetem támogató segítségével, bérelt informatikai termekben tartanánk a képzést.

A www.recic.hu/csongrad honlapon jelenleg is működő civil szervezeti kereső bővítése és aktualizálása is szerepel elvégzendő feladataink között. (Ez a pont szerepel a kerekasztal beszélgetés befejező pontjában is.)

Terveink a közeljövőre, a 2020-as évtől kezdődően, egy évenként megrendezésre kerülő nagyszabású civil rendezvény, melynek keretében köszönetet mondunk és díjazásban is részesítjük a civil szervezeteket az elmúlt évben folytatott munkájukért. A díjátadóra olyan forprofit szereplőket hívnánk meg, akik civil szervezeteket támogatnak, ezzel is erősítve a szektorok közötti együttműködést. A díjat sajtómegjelenéssel egybekötve adnánk át ünnepélyes keretek között.

Molnár Elvira megemlítette, hogy civil véradás és egészségügyi szűrés is szerepel a tervek között.

A jövőbeni tervek ismertetése után a jelenlévők további témákat beszélték át a Falusi Civil Alap pályázati kiírása, ezt a támogató segítséget örömmel fogadták az 5000 fő alatti települések képviselői.

Hajdú Géza és Pusztay István civil szervezeti képviselők beszéltek a pályázási lehetőségekről, felvetődött a kérdés hogyan,-honnan lehet az egyesületi munkához külsőtámogatást igénybe venni. Vajda Árpád a Csongrád megyei ifjúságszakmai koordinátor felszólalásában elmondta, hogy ifjúsági területen vannak különböző lehetőségek is, ha megfelel az egyesület a kért követelményeknek. Az Országos civil szervezeti kérdőív eredményeinek ismertetése során sajnos kiderült, hogy a Csongrád megyei szervezetek mindössze 6%-a küldte vissza a kitöltött kérdőíveket.

A rendezvény utolsó napirendi pontjáról, egy a CIC honlapon tervezett civilszervezeti kereső kialakításáról előzőleg már beszélt Molnár Elvira elnök asszony.

A kerekasztal beszélgetésen főleg 5000 fő alatti települések polgármesterei, alpolgármesterei valamint kormányhivatali munkatársak, önkormányzati munkatársak, a Csongrád megyei ifjúságszakmai koordinátor és civil szervezeti képviselők jelentek meg.

A kerekasztal beszélgetésen felmerült ötletekkel, javaslatokkal a Csongrád megyei CIC lehetőség szerint bővíteni fogja eddigi szolgáltatásait. A jelenlévők közül többen elérhetőségeket cseréltek, így el tudják érni a későbbiekben is egymást. Már ebből a szempontból sikeresnek mondható volt a beszélgetés.