Megújul az Onkentes.gov.hu            

 

Az onkentes.gov.hu régi formája örökre archiválódott, hogy átadja helyét egy olyan modern, továbbfejlesztett honlapnak, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az önkéntesek egy valódi közösség részesei lehessenek. Az új honlapot már élesítették: ezen a linken érhető el: https://new.onkentes.gov.hu/.

 

Önkéntességért Díj 2018.

 

2018-ban jubileumi 10. alkalommal kerül kiírásra az Önkéntességért Díj pályázat. A 6 kategóriában meghirdetésre kerülő díjakra a mai naptól lehet pályázni. Az Önkéntes Központ Alapítvány az önkéntesség terén 2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 31. között kimagasló teljesítményt nyújtó magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok pályázatait várja. Az elmúlt évek során a több száz pályázatot 45 díjjal jutalmazta a zsűri. A kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az állami - önkormányzati fenntartású intézményekig, egyre többen ismerték fel, az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatását. Mindezek mellett évről-évre nő azon vállalatok száma, melyek fizikai munka vagy szaktudás biztosításával vállalati önkéntes programokat valósítanak meg. A nem mindennapi erőfeszítések elismerésére az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) a 2018. évben tizedik alkalommal hirdeti meg az „Önkéntességért Díj” pályázatot.

Az ÖKA alapvető célja 2009 óta a díjak odaítélésével, hogy sokak számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, illetve a nyertesek bemutatásával az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsa. Tapasztalataink szerint folyamatosan javul az önkéntesség elismertsége és növekszik az önkéntesek száma. Egyre többen érzik az önkéntes tevékenység jótékony személyiségformáló hatását, a bekapcsolódás révén pedig értékes kapcsolatokat építenek ki és tapasztalatokat szereznek.

 

2018-ban az alábbi 6 kategóriában lehet benyújtani pályázatokat:

Az Év önkéntese (magánszemélyeknek)

Az Év Civil szervezeti önkéntes programja (alapítványok, egyesületek)

Az Év Közintézményi önkéntes programja (állami, önkormányzati fenntartású intézményeknek)

Az Év vállalati önkéntes programja (cégeknek)

Az Év Pro Bono kezdeményezése (cégeknek) (pro bono, szakértelem átadáson alapuló önkéntes programot működtető cégnek)

Az Év Közösségi Kezdeményezése (közönségdíj) (Olyan helyi kisebb szervezetek vagy helyi közösségek számára, amelyek saját közvetlen környezetükben végeznek kiemelkedő tevékenységet önkéntesekkel.) Ezt közönségdíj formájában adjuk ki, melyre online formában a Facebookon létrehozott oldalon keresztül várjuk majd a szavazatokat 2018. október 15. és november 5. között.

 

A beérkező pályázatokat két szakmai zsűri fogja elbírálni. Az egyik zsűri felel az Év önkéntese és az Év Közintézményi illetve Civil szervezeti önkéntes programja díj elbírálásáért, míg egy vállalati szakemberekből álló zsűri értékeli az Év vállalati önkéntes programja és az Év pro bono kezdeményezése pályázatokat.

 

Az adatlapok, a pályázati kiírás és szabályzat elérhetőek az www.onkentessegertdij.hu oldalon. A jelöléseket és pályázatokat 2018. október 01-ig lehet a dij@onkentes.hu e-mail címre „Önkéntességért Díj jelölés” jeligére elküldeni.

(Forrás: http://onkentes.hu/hirek/oenkentessegert-dij-2018)