SAJTÓREGGELI - 2021. október 04.


A Csongrád-Csanád megyei civil Közösségi Szolgáltató Központ, 2021. október 04-én, hétfőn megtartotta idei 4. Sajtóreggeli eseményét.
A Sajtóreggeli a Civil Központ Irodájában zajlott le, Szegeden a Klauzál tér 7. szám alatt.
Elsőként Lukács László szakmai vezető, a NEA 2022 évi pályázatokról és az ezzel kapcsolatos Civil Központ képzési napokról beszélt. A jelenlévő civil szervezeti képviselők rendkívüli érdeklődéssel hallgatták és számos kérdést is feltettek a témával összefüggésben.
Ezután következett a meghívott vendégek bemutatkozása.
az All U Need Dance Studio Sportegyesület képviselője, a szervezet bemutatásakor elmesélte, hogy a stúdió létrejöttét számos előzetes munka összehangolása tette lehetővé. Hozzátette, hogy a megye szerte tanító, régi versenytársak és barátok összefogásából jött létre ez a sokrétű koalíció. Egyesületük Szegeden, szurkolói tánc oktatásával és Műkorcsolya és Jégtánc szakirányú korcsolyaoktatással foglalkozik.
Hódmezővásárhelyen Jégkorong és Gyorsasági görkorcsolya foglalkozásokat tart. Meg tudtuk, hogy a két város találkozópontján, Algyőn tudnak együtt edzeni a megyei „korisok”. E mellett segítik szakosztály működtetésével Makón a jeges egyesület munkáját is a művészetek terén.
Edzői tevékenységük és versenymúltjuk a kétezres évekre tekint vissza. Beszámolt arról is, hogy terveik a közeljövőben továbbra is a jeges sportok és a tánc megszerettetése. Rendszeres foglalkozások, táborok és rendezvények szervezése. A versenysport mellett a fő céljuk a közösségépítés és a családi sportos kikapcsolódási lehetőség megteremtése.



Rengei Tímea bemutatkozója után, Karancs Rita Együttműködéssel a gyermekekért Alapítvány elnöke következett. Elmondta, hogy szegedi gyermeksegítő szervezetük idén 6 éves. Meg tudtuk, hogy az alapítvány élete „A minden gyermek játszhasson” c. projekttel indult. Beszámolt arról, hogy helyi kisgyermekes anyukák, nagymamák tevékenykednek a szervezetükben.
Tájékoztatást adott, arról, hogy a helyi óvodáknak, bölcsődéknek és a védőnői hálózatnak gyűjtenek használt, jó állapotban lévő játékokat, mesekönyveket és a gyermekneveléshez kapcsolódó eszközöket.
Kifejtette, hogy ingyenes minőségi szórakozási lehetőséget biztosítanak a rászoruló gyerekeknek is. Ilyen például a rendszeresen jelentkező Tökmag buli, a Lurkó Feszt, a Tisza parti Hacacáré, ami idén már 5 éves volt. Gurulós családi napok, kismotort felvonulások, számtalan gyermek és családi program, ahol az alapítvány mindig felállítja, Szeged Óriás Játékgyűjtő Dobozát.
Mesélt arról is, hogy idén, egy nagy határon átnyúló projektbe kezdtek bele az Aradi egyetemmel karöltve, és egy egyedülálló fogyatékosügyi projektet is szeretnének megvalósítani a gyerekeknek.
Elmondta azt is, hogy a helyi középiskolákat rendszeresen bevonják az iskolai közösségi szolgálatra. A tanulók nagyon szeretnek hozzájuk jönni, alapítványuk, rendezvényeik népszerűek a szegedi gimnáziumok körében.




Végül, de nem utolsó sorban Losonczi-Tóth József a szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Magyar Ifjúsági Szövetség, kiemelt célja, az ifjúsági programok megvalósítása valamit a kábítószer- megelőzés az Anyaországon belül és kívül.
Fontos számukra az ifjúság számára a kultúra megőrzése, ápolása, oktatás, történelmi ismereteink bővítése, a nemzettudat erősítése kiemelten fontos a határon kívüli ifjúság számára.
Beszámolt arról, hogy a másik civil szervezetük, a Munka Világa Közhasznú Egyesület elsődleges célja pedig az ifjúsági korosztály érdekében való projektek megvalósítása, a külhoni magyar régió fiatalságának a felkarolása és a Velük való kapcsolattartás.



A barátságos, jó hangulatú bemutatkozó beszélgetés közel másfél óráig tartott, a hamarosan induló, Civil Vezetők klubjának időpontjáról is megegyezés született mindenki pozitív benyomásokkal, új információkkal távozott a rendezvényről.


A következő Sajtóreggeli időpontja tervezetten 2022 tavaszán lesz. Az ezzel kapcsolatos információkat a Civil Központ előzetesen Hírlevélben közli a már feliratkozott, megyében működő civil szervezetekkel. Később az erről való értesítés, a Civil Központ Facebook (https://www.facebook.com/civilcsongrad) oldalán és a (http://recic.hu/csongrad) Weboldalán is közzéteszük.

Találkozunk tavasszal...
https://www.facebook.com/civilcsongrad/posts/3086991474863139

A bemutató kisfilm: