"Szocioséta"
a SZOCIÁLIS MUNKA NAPJA tiszteletére
2019. november 15-én, Szegeden
 
Ma délelőtt 8:00-tól, Szociosétáltunk. A Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola több, mint 30 fővel jelent meg az általunk megrendezésre kerülő tematikus napon.
A rendezvény a Klauzál tér 7. szám alatti irodában kezdődött, ahol Molnár Elvira projektvezető bemutatta a Csongrád megyei Civil Információs Centrum munkáját.
Először általánosságban beszélt az országban található irodákról, mi célból alakultak, milyen támogatással jöhetett létre az országos hálózat a „civilek” (civil szervezetek) támogatása érdekében. Elmondta kik és miért tudnak az irodához fordulni. Felsorolta azokat a szolgáltatásokat, amiben az iroda a szervezeteknek beleértve természetesen, a szociális területen tevékenykedő civil szervezeteket is, ingyenes segítséget tud nyújtani. A különböző tanácsadásokat a magyar-külhoni magyar partnerségi kapcsolatok elősegítését.
Ezután Vaskóné Kiss Éva a Fénysugár Medicina a Megváltozott Munkaképességűekért Egyesület elnöke számolt be arról. hogy az egyesület a megváltozott munkaképességű emberek érdekképviseletén túl a szabadidő hasznos eltöltésében is segítséget kínálnak, gazdag programokkal és rengeteg ismerkedési lehetőséggel. Beszélt az Iskolai Közösségi Szolgálat valamint az önkéntesek segítő munkájáról. A múltbéli programjaikról és a legújabb tervekről. Az egyesület soron következő programja , ami november 23-án kerül megrendezésre a: „Sétálunk, a Tisza-parton” címet kapta.
Erről itt tudhat meg többet.
 
www.facebook.com/fenysugar.medicina.egyesulet
 
A bemutatkozás végén egy 13+1 kérdésből álló Totót adott a diákoknak. A kérdésekből a teljesség igénye nélkül:
„Mit jelent az esélyegyenlőség?”; „Mi a szociális munka célja?”; „Az alábbiak közül melyik a Szociális munka Napja?” A Totót a záróprogram végén tippelhették meg a tanulók.
A következő helyszín az ÁGOTA® ALAPÍTVÁNY volt, ahol Szili- Balog Mária (Marcsi) az alapítvány önkénteseinek koordinátora mutatta be, a köznyelvben csak „Ágota”-ként emlegetett alapítvány szerteágazó szociális tevékenységét. Elmagyarázta egy tanulói kérdésre, hogy családfogadói és az állami gondozás között mi a különbség. Rengeteg információt adott át nekünk. A teljességigénye nélkül például pár dolog: az „Ágota” munkájáról, az önkéntesek munkájáról és az Ő felkészítő képzésükről az „állami gondozott” gyerekekkel való találkozás előtt, egyéb témájú képzésekről, a „kérdezés művészetéről”, a „Legkisebb gyerek a legnagyobb király!” - elvéről. Valamint arról, hogy az Ágotában nem januártól decemberig számolják az idő elteltét, hanem tábortól-táborig! :D A tábort a „SZÍVDOBBANÁS” jelzővel illette. Elmondta, hogy a táborba érkező gyerekeket „Ágotás” sárga pólóban, örömujjongással fogadják, ami lehetővé teszi, hogy már az induláskor lehulljon egy réteg, a zárkózottságból, ami az állami gondozásban felnövő gyerekek lelkének egyik jellemzője. Mielőtt egy gyerekkel foglalkozó „munkatárs” találkozhat „élőben” a gyerekekkel a már fent említett képzésen kell, hogy részt vegyen. Elmondta, hogy ez az „óvintézkedés” minden érintett védelmében kell, hogy megtörténjen. A „Kossuth Zsuzsás” diákok otthonosan érezték magukat az Ágotában. Záporoztak a kérdések: Hogyan lehetnek önkéntesek, hogyan lehetnek ott a „TÁBORBAN”, mikor lehet jönni az Ágotába, hogyan lehet egy kiskorún segíteni, hogy jobb körülmények közé kerülhessen stb.
Az Ágotáról bővebben itt olvashatnak:
 
https://www.facebook.com/pages/category/Non-Governmental-Organization--NGO-/%C3%81GOTA-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny-782259998541736/
 
A harmadik helyszín a Tisza Lajos krt. 12. szám alatt volt. A Mátrix Közhasznú Alapítvány-t Rácz Anett, az alapítvány kuratóriumi elnöke, és Seres Zoltán az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület elnök, aki egyben a Centerke Adományozó Központ önkéntese is mutatták be.
„Mátrix Alapítvány * Mesedoktorok * Zenedoktor * Sterilszoba * Szeretetcsoki”
Rácz Anett elmondta, hogy tiszta ruha, cipő, használati tárgyak, tartós élelem, adó 1% felajánlásával, pénzbeli adománnyal, , önkéntes munkával is segíthetünk azért, hogy segíthessenek. Napjainkban sajnos családok, gyerekek, idősek gyakran kényszerülnek nélkülözni. A Centerke Adományozó Központ évente többször segíti adománnyal a bajban lévőket, nélkülözőket. Az alapítvány szociális programjainak egy része az adományosztás, segítik a nélkülöző családok problémáinak megoldását, a gyógyítást, az egészséges testi és lelki folyamatokat. Seres Zoltán megemlítette, hogy apró dolgokkal saját körülményeinket figyelembe véve, közösen tudunk segíteni a társadalom anyagi különbségeinek csökkentése érdekében. Elmondta, hogy a Centerke Adományozó Központban mindenki megfordul, a jó módúaktól az elesettekig. Véleménye szerint, ha mindenki csak annyit adna, mint amennyit kap, nem lennének ekkora a társadalmi különbségek. Említette, hogy nem csak pénzzel lehet segíteni másokon, hanem például felolvasni a Y..tubon egy verset vagy krampusznak beöltözni, amikor a Mikulás csomagokat osztja szét a szervezet. Rácz Anett vette át a szót elmondta, hogy jó állapotú, feleslegessé vált dolgokat (tiszta ruhát, cipőt, takarót, ágyneműt, pokrócot, papucsot, egyebeket) juttathatnak el a rászorultak részére. Ezt pedig nem csak a Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerkén keresztül tehetjük meg, hanem a lakóhelyünkhöz legközelebbi segítő csoportoknál is. A diákok itt is nagyon jól érezték magukat, főleg, hogy a jó légkörön kívül még mindenféle ízű csokikból kaphattunk kóstolót. Többen jó ötletnek tartják, hogy nem kell kidobálni ezentúl, a megunt jó állapotú ruhákat, cipőket, egyéb használati tárgyakat, hanem másokat segítve be lehet vinni a „Centerkébe”.
Az alapítvány szlogenje: „Jót tenni jó!”
Bővebb információk:
 
www.centerke.hu
 
A programot a CIC irodában zártuk a 13+1-s Totóval, rágcsával, üdítővel, tollak kiosztásával. Képek előhívás alatt! :D
 
Folytatása következik!