Ha gyanúsnak, szokatlannak tűnik az e-mail, amit kapott, akkor kérdezzen rá más csatornán, pl. hívja fel az e-mail címen megadott vonalas telefonszámot valós-e, az az e-mail!

 

Kifinomult módszert használnak

 

Az egyik civil szervezet pénzügyi vezetője látszólag egy munkatársától kapott egy magyar nyelvű és nyelvileg is helyes e-mailt, amiben egy nagyobb összeg átutalásának lehetőségeiről érdeklődött. Ami gyanús volt, hogy a válasz egy másik e-mail címre ment volna.

Az ügyben az volt a nyugtalanító, hogy az e-mail igazi küldője valószínűleg azt is felmérte, hogy ki a pénzügyi kérdésekben kompetens vezető, nem találomra küldték az e-mailt.

Amit tehetnek a civil szervezetek, hogy kivédjék az ilyen támadásokat:

Ha gyanús e-mailt kapnak, arra ne válaszoljanak, az abban lévő linkekre ne kattintsanak rá, a csatolmányait ne nyissák meg.

Gyanús lehet egy e-mail a tartalma vagy a nyelvezete miatt, de gyanúra adhat okot a feladó nem teljesen pontos vagy szokásos megjelenése (például elírják az ember nevét, néha az e-mail címét is), vagy az, hogy a Reply to címként egy ismeretlen e-mail cím van beállítva, nem a küldő e-mail címe.

Erre a körülményre egyébként a gmail felülete az ilyen e-mailek megnyitásakor mostanában felhívja a figyelmet, de sajnos nem minden esetben.
Ha bárkitől gyanús e-mailt kapnak, ne sajnálják az időt arra, hogy megkeressék személyesen vagy más csatornákon az illetőt, és rákérdezzenek az adott e-mailre.

 

forrás:

www.nonprofit.hu