Véget ért az a Civil szeminárium, amelyet A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon. Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?
címmel indított útjára szeptemberben a Miniszterelnökség közreműködésével a Szegedi Tudományegyetem pedagógusképző karán működő Alkalmazott Társadalomtudományi Tanszék.

A kurzus szakmai koncepciója az volt, hogy a hallgatók számára közelebb hozza a civil szféra működését. Ennek érdekében tíz héten át alkalomanként két órában két előadást hallhatnak a résztvevők: az egyik előadó egy szakmai terület állami tisztviselője volt, a másik pedig egy olyan civil szakember, aki ugyanazon a területen, csak civil szervezetben tevékenykedik.

A képzés elindításáról még márciusban állapodott meg Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes és Dr. Habil. Jancsák Csaba az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont vezetője. A kurzus egyik előadását maga a területért felelős helyette államtitkár tartotta októberben, ahol beszámolt a hallgatóknak és az érdeklődőknek a civil szervezetek állami támogatásának rendszeréről és a Civil Központok hálózatának működéséről.

Ezt követően minden olyan területről szó esett a képzés során, ahol számottevő munkát végeznek a civil szervezetek: a szemináriumokon előbb az állami feladatellátás és támogatás rendszeréről kaphattak aktuális képet a hallgatók, majd a civil szakember mutatta be azt a hozzáadott értéket, amellyel a nonprofit szektor járul hozzá a társadalmi problémák kezeléséhez.

A kurzus hallgatói így reális képet kaphattak például a környezetvédelem, a családpolitika, a szociális szféra és a nemzetpolitika kihívásairól, amelyek a szakpolitikát és a civil cselekvést egyaránt megoldásokra késztetik, de olyan előadókat is megismertek, akik a civil szervezet alakításának, és működtetésének témáját és jogi környezetét mutatták be.
-A vendégelőadók közreműködésével zajló kurzus célja, hogy felhívjuk a hallgatók figyelmét a civil szervezetek által végzett értékteremtő munkára, de ugyanakkor az is cél, hogy a civil szervezetek létrehozásának és működtetésének módozatait is bemutassuk. A praktikus ismeretek nyújtásán felül a kurzus további célja a civil aktivitások népszerűsítése, az állampolgári mentalitáskultúra kompetenciáinak fejlesztése – mondta el Jancsák Csaba egyetemi docens, tantárgyfelelős.
A kurzus hallgatói a gyakorlati alkalom keretében részt vettek a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásához kapcsolódó országos roadshow szegedi rendezvényén, valamint látogatást tettek a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban is, ahol megismerkedtek az Alacoolj! Civil szervezetet alapítani menő! elnevezésű társasjátékkal és a hozzá kapcsolódó középiskolai óra tematikájával, amellyel az önkéntességre, és a civil szférához való kapcsolódás lehetőségére irányítjuk rá a középiskolások figyelmét.

Bízunk benne, hogy a civil szemináriumon hallottak is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a hallgatók maguk is csatlakozzanak értékteremtő civil közösségekhez.